Bästa maten i Slussen

Bästa maten i Slussen

I södra delen av Stockholm hittar du Slussen, som oavsett veckodag eller tid på dygnet är i ständig rörelse. Eftersom det ligger nära i avstånd till både Gamla Stan och förorten Nacka, är Slussen ett av Stockholms främsta knutpunkter, inte minst för kollektivtrafiken. I Slussen samlas det därför mycket människor, vilket i sin tur har lett till ett brett utbud av restauranger. Det breda utbudet gör att det inte alltid är lätt att veta var man bör gå, och därför kommer här några tips på ställen som är värda ett besök.

Till frukost

Många som befinner sig i Slussen på morgonen gör det till skäl av jobb. Ofta passerar man Slussen om man kanske har tagit bussen från Nacka in till Slussen, för att sedan ta sig vidare med tunnelbanan in till kontoret. Om du själv befinner dig i Slussen en morgon och kanske behöver ett ställe att ha ett morgonmöte med kollegan, eller om du helt inte hunnit med att ännu äta frukost, behöver du inte vara orolig. Vid Slussen finns det många caféer, där de flesta öppnar tidigt på morgonen då de är medvetna om att folk väljer att köpa sin frukost där innan jobbet. En väl omtalad bagerikedja där de sällan misslyckas med en frukost är Fabrique. Fabrique i Slussen hittar du mitt på Götgatsbacken (Götgatan 24), där du kan välja att njuta av en högklassig frukost på plats eller som to-go att ta med dig till jobbet. Är du i Slussen en helgdag och kan avsätta lite mer tid, serverar Södra Teatern på Restaurang Mosebacke en brunch som är värd att återvända till.

Lunchställen

Slussen håller på att genomgå stora förändringar, och Projekt Slussen är i full gång att byggas. I takt med att området expanderar har antalet restauranger gjort detsamma. Då Slussen har fått nya kontorsbyggnader är det kanske framför allt lunchrestaurangerna som ökat. Vid Götgatsbacken finns det ett brett utbud på luncher som passar alla preferenser, där man kan välja allt mellan vietnamesisk mat på Eatnam eller en fräsch sallad på Holy Greens. Har du sällskap på lunchen är restaurangen Hermans ett mysigt alternativ. Hermans är en vegansk restaurang som ligger lite längre upp i Slussen, på Fjällgatan 23B. Med en fin utsikt och en fräsch vegansk buffe till ett rimligt pris, är Hermans är ett omtyckt lunchhak värt att testa.

Middagstid

Middagstid

Om man ska äta middag i Slussen finns det gott om restauranger, men se till att ha fixat ett bord i god tid innan alla andra hinner före! En av de kanske mest välkända restaurangerna runt Slussen är Blå Dörren. Med både och lunch- och middagsmeny serverar de ofta klassiskt skandinaviska rätter med en bra service. Restaurangen hittar du i hjärtat av Slussen, på Södermalmstorg 6. Ett annat ställe är Fotografiska, ett museum inriktat på fotografi, och är det perfekta stället för dig som vill ha det lilla extra: Med ett läge precis vid vattnet (Stadsgårdshamnen 22), serverar Fotografiskas restaurang god mat med en fin utsikt. Ett perfekt ställe att gå till på aw:n med kollegorna, eller på middagsdejt med partnern. Både Blå Dörren och Fotografiska har möjlighet till bordsbokning i förväg.

Du kanske också gillar…

© 2021 Slussens Framtid