Phu vilket hemskt väder för en demonstration igår! Värsta tänkbara. Stor tacksamhet riktas till de tappra som slöt upp. Bland andra den trogne rapportören Lars Epstein. 

Det var mäktigt när vi på Eddie Grahns initiativ sprang i förväg upp mot Slussen och ställde oss med banderollen mot den mötande demonstrationen och hela Utopikarnevalen under några sekunder skanderade “Rädda Slussen”. Vi delade också ut många flyers till intresserade.

En kul grej var att jag köpte en nyckelpiga på en stång med darrande ben i en blomsterhandel innan jag gick hemifrån till demonstrationen.

Det visade sig vara ett perfekt sätt att starta konversationen med nya personer. Retsamma unga killar kom och petade på nyckelpigans darriga ben, och blev sedan väldigt upprörda och sajnade prompt uppropslistan när de fick se bilderna på politikernas planerade nya Sluss.

Några frågade mig vad nyckelpigan symboliserade.

“Inget” svarade jag, eftersom jag inte kände till symboliken bakom den. När jag åkte hem senare på kvällen träffade jag en Lettisk tjej på tunnelbanan som var förtjust i just nyckelpigor och därför läst på om symboliken. Hon berättade att nyckelpigan i många olika kulturer symboliserar tur och lycka.   Tur är precis vad vi behöver för att rädda Slussen! 

Men en betydelse som verkligen inte stämde i det här fallet var det som man tror i Frankrike, att nyckelpigan bringar gott väder…Fast kanske var det det bästa vädret man kunde önska sig i det här fallet för att allt skulle gå lungt till…

Nyckelpigan är en gullig symbol som passar Rädda Slussen tycker jag. Jag tycker den påminner om konstnären Arnolds små gulliga sago-figurer (de snälla).

Sofie Björck för Rädda Slussen Söndagen den 9:e Maj 2010.