Konst i Slussens tunnelbana

SL har en lång historia av offentlig konst i deras tunnelbane- och pendeltågsstationer, både fasta som tillfälliga. Bland de fasta verken finns konstnärer så som den kända Siri Derkert som var med och startade Fågelstagruppen. I stationen Östermalmstorg har hon skapat inristningar med tema kvinnors rät , fred och miljö. På stationen Kungsträdgården ser vi en avbild av arkeologiska rester från Stockholmspalatset Makalös. De tillfälliga konstverken tillhör projektet Konstväxlingar. Stationer som är med i detta projekt är; Slussen, Fridhemsplan, Odenplan, Gärdet, Skanstull, Mariatorget och Zinkensdamm. Alla stationer har olika inriktningar, så som foto, svartvitt, färgbilder, film osv. Konsten byts ut en gång per år och är skapade av professionella konstnärer och avgångselever från landets konst- och designhögskolor. Konsväxling i Slussens tunnelbana har funnits sedan år 1990 och har svartvitt tema. Konstverken finns att se på perrongen vid den södergående sidan och byts ut en gång per år.

Konst i Slussens tunnelbana
Konst i Slussens tunnelbana

Tidigare konstnärer i Slussens tunnelbana

Tidigare utställningar i Slussens tunnelbana har bland annat varit serietecknaren Liv Strömquist med verket The night garden mellan2017-2019. Verket fick stor uppmärksamhet och skapade debatt, bland annat blev det omskrivet av amerikanska tidskriften New York Times. Kritiken som uppstod var att verket var kontroversiellt då det innehöll en bild på en konståkare som höjde sitt ena ben och en röd mensfläck uppenbarades mellan hennes ben. Vissa åsikter var att det inte hörde hemma i offentlig konst medan andra uppskattade att detta tabubelagda ämne togs upp.

Tidigare konstnärer i Slussens tunnelbana
Tidigare konstnärer i Slussens tunnelbana

Andra konstnärer som har ställt ut sin konst i Slussens tunnelbanestation; Susanne Vollmer med känslan av mörker 2016-2017, som har målat motiv i svart tusch som andra har bett henne att måla, inspirerat av en tidigare patient på ett mentalsjukhus, Oswald Tschirtner. Love Dahlstedt 2015-2016 med verken @@hashtag. Blyertsteckningar som handlar om alltings otillräcklighet. Joanna Hellgren med verket Tröjan, 2014-2015. Verken är tecknade med svarta grafitkritor och har inspirerats av människan och skogen. Jenny Granlund med verket Universums krökta rum och mänskliga felsteg 2013-2014, teckningar i tusch. Handlar om fysiska och mentala rum, vår relation till oss själva och vårt bemötande av omgivningen. Detta är ett axplock men ett stort antal till konstnärer har sedan 90-talet varit med och visat sin konst på tunnelbanestationen.

Nuvarande utställning

En utav de två konstnärerna i den nuvarande utställning i Slussens tunnelbana är konstnären Magnus Fliesberg, född och verksam i Eskilstuna. Det är en serie av sammanlagt 35 stycken kolteckningar som går under namnet Din längtan ut. Fliesberg arbetar intuitivt och så fritt han bara kan. Han säger att han försöker att glömma bort vad han lärt sig för att bli helt fri i sitt skapande.

Den andra konstnären som ställer ut sin konst är AnnaLena Törnström, bosatt i Umeå och verksam i utställningar landet runt. Törnström arbetar ofta med grafiska blad och bilder föreställande vardagliga föremål som hon har egna minnen till, en underliggande historia, men som lämnar fritt för tolkning för betraktaren. Bilderna i Slussens tunnelbanestation föreställer vardagliga kläder och har namnet Iklädd. Konsten av Mats Fliesberg och AnnaLena Törnström som hänger i Slussens tunnelbana kan ses från mars 2019 till februari 2020.

Du kanske också gillar…

© 2021 Slussens Framtid