Mer av Södermalm

Slussenområdet brukar tillskrivas Södermalm, även om en liten bit såklart även ligger i Gamla Stan. Man kan säga att Slussen utgör den norra gränsen av stadsdelen, medan Skanstull är den södra gränsen.

Mer av Södermalm

I öst gränsar Söder till Nacka och i väster ligger Långholmen och Reimersholme fortfarande inom stadelens gränser. Egentligen ingår också Hammarby sjöstad i Södermalm, även om detta område ligger tvärs över fjärden. Söder betraktas ligga lite utanför centrum, men om man ser till vad som finns att göra i denna stadsdel känns det oerhört centralt. Här ligger några av de bästa klubbarna i Stockholm, mängder med parker med sommarunderhållning, här finns badplatser, restauranger, museer, hippa butiker, och klassiska Zinkensdamm för de som vill uppleva en riktigt svensk nationalsport. Götgatan delar upp stadsdelen i två, en östra och en västra del, där den västra delen är det ”riktiga Södermalm” medan den till öster också kallas Katarina-Sofia.

Kulturhistoria

Namnet Södermalm är lätt att spåra. Malmar kallade man nämligen länge de stadsdelar som var placerade utanför stadskärnan, och därmed kan man hitta flera sådana namn i svenska och finländska städer. Stockholm är ju känt för sitt Östermalm, Norrmalm och alltså Södermalm. Stadsdelen omnämndes med detta namn redan på 1200-talet även om man länge kallade området Åsön. Under 1500-talet började Stockholm att expandera ut över de olika malmarna när man helt enkelt behövde plats för fler bostadsområden. Från Slussen och utåt, längs med Hornsgatan, Götgatan och Tjärhovsgatan, växte stadsdelen raskt och blev något av en arbetarklass-stadsdel. Ända fram till nyligen var Södermalm en slags stad i staden, med en speciell dialekt och befolkning som själva hellre definierade sig som södermalmare än stockholmare. Idag finns det många kulturmärkta byggnader och hela kvarter som anses vara viktiga kulturminnen. Faggens Krog, Hellgrenska Palatset, Mäster Mikaels Gata och Kvarteret Tegen är bara några av dessa.

Modern kultur

Precis som i andra huvudstäder runt om i världen har det skett en snabb gentrifiering av dessa klassiska arbetarklasskvarter. Södermalm står fortfarande ut i skarp kontrast till övriga Stockholm, men idag har många byggnader renoverats och inhyser dyra lägenheter och hippa restauranger. Modetidningen Vogue har listat Södermalm som världens tredje coolaste stadsdel, och det är inte på grund av de vackra K-märkta husen, den varierande naturen eller närheten till vattnet som detta beror på. Istället krediteras stadsdelen med att vara en föregångare där independent-butiker och exklusiva modehus dominerar och de kommersiella märkena lyser med sin frånvaro. Istället för H&M hittar du Acne, istället för vanliga småbutiker som Lagerhaus och Tiger, handlar du inredning på Habitat eller Colours of Africa. Du hittar både vintage i form av Rodebjer och Dagmar, samt loppisar där den som orkar leta kan hitta riktigt fyndiga guldkorn. Stadsdelen svämmar också såklart över av god mat, kaffe i alla olika former och DJ:s som rullar ut beats varenda dag i veckan. Förutom dessa extravaganta uteställen finns här också ett gäng klassiska Södermalmsinrättningar där du kan äta falafel och kebab billigt. Enda problemet är de långa köerna under helgkvällarnas sena timmar! Vill du hitta det klassiska Södermalm får du leta dig till utkanterna av stadsdelen, där vissa krogar och klassiska butiker stått emot förändringarnas vindar.

Modern kultur

Du kanske också gillar…

© 2021 Slussens Framtid