Om att bo och leva i närheten till Slussen

Den gamla Slussen, den riktiga Slussen och den ursprungliga Slussen – det var med den allt började.

Om att bo och leva i närheten till Slussen

Slussen i Stockholm byggdes 1637 vid Söderström med tanken att underlätta för frakt, import och export av varor ut och in till Stockholm. Just förmågan att kunna sänka ner fartyg och sedan lyfta upp dem gav platsen sitt namn. Slussen var i många år ”lyftkranen” mellan Östersjön och Mälaren. Några hundra år senare, 1935 för att vara exakt, när Stockholm hade vuxit och trafik var både en nyckel och ett problem för Stockholms innerstad uppfördes en trafikplats i anknytning till den gamla Slussen. Och med tanke på trafikplatsens placering såg man inga hinder att använda samma namn på trafikplatsen – Slussen, vilket också är vad människor i största allmänhet tänker på när man säger Slussen idag. Med tiden har namnet Slussenområdet blivit ett område, om än dock informellt, som innefattar den gamla Slussen, trafikplats Slussen och området som sträcker sig mellan Södermalm till Gamla stan. Således har Slussen blivit ett område med bostadshus, kollektivtrafik, företag och restauranger.

Förnyelse

Men området är gammalt. Älskat, omdiskuterat och kritiserat, oavsett vad så har hela området hunnit fylla hela 80 år, vilket märks. Slitet och trött, men som har all kapacitet att få en ansiktslyftning. Därför har man på senare år beslutat sig för att bygga ut och förbättra Slussen till något alldeles särskilt av Stockholm innerstad. Just i detta nu håller Slussen på att utvecklas för fullt. Tanken är att Slussen ska bli den bästa mixen mellan träffpunkt och kommunikationscentrum. Att bo i närheten av gamla Slussen och i Slussenområdet med Södermalm inräknat  är en perfekt placering i och med att området är när till allt. Kollektivtrafiken är, trots att ombyggnationerna inte är riktigt klara än, ypperliga. Man kan ta sig vart man vill från Slussen på ett effektivt sätt. Men det är också nära till Gamla stan, Östermalm och centrum om man vill färdas med cykel eller gå till fots. Tio minuter från området ligger Globen, Stockholms signumarena. Hotellen ligger tätt. Området kryllar av företag och det ser inte ut att minska med lokaler där just företag tänker etablera sig. Och just lokaler – restauranger och caféer är en naturlig del av området och en självklar ingrediens i det nya receptet för Slussenområdet. Storsatsningarna ligger också på lekplatser, grönområden, parker och trevliga nöjeskanaler.

Säkra vattentillgångar

Utbyggnaden kommer att innebära bättra vyer över staden, över den gamla Slussen, som även den ska förbättras. Man tänker femdubbla kapaciteten och på så sätt få betydligt bättre möjligheten att släppa ut vatten från Mälaren till Saltsjön. Detta är enormt betydelsefullt för Stockholm, en stad som växer mer än någonsin och där allt fler bostadshus måste få bra och säkra vattentillgångar.

Säkra vattentillgångar

Att leva i närheten av Slussen idag är trevligt, att bo i Slussenområdet i morgon är något helt exceptionellt. Dagens medborgare behöver lite av varje, bra kvalitet, säkra platser och det senaste inom ingenjörskonst och teknik, innovationskraft och kommunikation. Och det är just det som området runt den gamla Slussen kommer kunna att erbjuda sina invånare.

Du kanske också gillar…

© 2021 Slussens Framtid