Om Slussen och Stockholm

Stockholm har en historia på över 700 år. Stockholm är även Sveriges huvudstad med en befolkningsmängd på 900 tusen invånare och till 2020 förväntas befolkningen ha ökat upp till en miljon invånare.

Om att bo och leva i närheten till Slussen

Stockholm består av 14 öar och över 50 broar, det är så stort att halva Stockholm ligger i Södermanlands län, medan den andra halvan ligger i Stockholms län.

Saker att besöka

I Stockholm kan man hitta mängder av sevärdheter och besöksmål, som historiska museum, storslagna restauranger och man får ju inte missa djurparken Skansen, nöjesparken Gröna Lund. Vill man få en storslagen vy över hela Stockholm kan man klättra upp för det över 100 meter höga stadshustornet, som också är ett museum där man bland annat kan se olika statyer. Man får inte heller missa ett besök på Globen eller varför inte till det 155 meter höga Kaknästornet.I denna underbart vackra och magnifika storstad finner man ett storslaget område vid namn Slussen. I detta natursköna området finns det som man kanske kan förstå på namnet en sluss. Under år 1935 fungerade Slussen mest som en trafikplats, men har idag blivit till ett vackert område med både stora och små butiker, affärer och charmiga restauranger. Idag bygger de om Slussen, ett projekt som kallas för den Nya Slussen, vilket beräknas vara klart runt 2025. Till Slussen tar man sig enklast via tunnelbanan mellan hållplatserna Stockholm Centralstation och Slussen bed and breakfeast. I närheten av Slussen hittar man en fantastisk utskicksplats vid namn Katarina Hissen, man hittar även Stadsmuseet, Almgrens sidenväveri och Galleri kontrast. Inte långt därifrån finner man även barerna Indigo, Mosebacke Terrassen och Charles Dickens bar & restaurang. För vintagefantasten finns det en vintageaffär som kallas Emmanus Vintage Shop. Eller varför inte gå och beundra handstatyn, symbolen för de många frivilliga som deltog i spanska inbördeskriget.

 

Om Slussen och Stockholm

Stockholm har en historia på över 700 år. Stockholm är även Sveriges huvudstad med en befolkningsmängd på 900 tusen invånare och till 2020 förväntas befolkningen ha ökat upp till en miljon invånare. Stockholm består av 14 öar och över 50 broar, det är så stort att halva Stockholm ligger i Södermanlands län, medan den andra halvan ligger i Stockholms län.

Saker att besöka

I Stockholm kan man hitta mängder av sevärdheter och besöksmål, som historiska museum, storslagna restauranger och man får ju inte missa djurparken Skansen, nöjesparken Gröna Lund. Vill man få en storslagen vy över hela Stockholm kan man klättra upp för det över 100 meter höga stadshustornet, som också är ett museum där man bland annat kan se olika statyer. Man får inte heller missa ett besök på Globen eller varför inte till det 155 meter höga Kaknästornet.

I denna underbart vackra och magnifika storstad finner man ett storslaget område vid namn Slussen. I detta natursköna området finns det som man kanske kan förstå på namnet en sluss. Under år 1935 fungerade Slussen mest som en trafikplats, men har idag blivit till ett vackert område med både stora och små butiker, affärer och charmiga restauranger. Idag bygger de om Slussen, ett projekt som kallas för den Nya Slussen, vilket beräknas vara klart runt 2025.

Till Slussen tar man sig enklast via tunnelbanan mellan hållplatserna Stockholm Centralstation och Slussen bed and breakfeast. I närheten av Slussen hittar man en fantastisk utskicksplats vid namn Katarina Hissen, man hittar även Stadsmuseet, Almgrens sidenväveri och Galleri kontrast. Inte långt därifrån finner man även barerna Indigo, Mosebacke Terrassen och Charles Dickens bar & restaurang. För vintagefantasten finns det en vintageaffär som kallas Emmanus Vintage Shop. Eller varför inte gå och beundra handstatyn, symbolen för de många frivilliga som deltog i spanska inbördeskriget.

Vad är en sluss och hur fungerar den? 

Bygget utav Sveriges äldsta sluss påbörjades redan under 1500-talet. Denna sluss stod färdig år 1607, en sluss som sedan kom att förstöras under kriget och man fick under 1700-talet bygga upp den igen. Vid denna sluss finns också möjlighet att fiska för den som vill.De kanske mest kända slussarna måste vara de man finner i Göta Kanal, en kanal som tog ungefär 22 år att gräva, ett arbete som påbörjades år 1810, till detta stora arbete krävdes totalt över 58 tusen människor, däribland soldater, desertörer från Ryssland och ett antal civilister. Denna natursköna plats blev känd mycket tack vare de tre klassiska Göta Kanal filmerna.En sluss fungerar ungefär som en vattenhiss, som hjälper olika båtar att ta sig mellan olika vattenhöjder, ska man ta sig från högt till lågt vatten eller lågt till högt, kan man likna det vid ett badkar, där vattnet antingen delvis töms ut eller fylls på, en sluss hittar man ofta vid gränsen mellan en kanal och en sjö. Slussarna rymmer olika mycket vatten, men vanligast är att de rymmer ungefär 750 kubikmeter.  De flesta slussportar är idag utbytta till gjutjärn. Att gjuta två slussportar kostar på ett ungefär en halv miljon kronor.

Vad är en sluss och hur fungerar den?

Du kanske också gillar…

© 2021 Slussens Framtid