Roliga fakta om slussen

Roliga fakta om slussen

Slussen ligger beläget mellan gamla stan och Södermalm i Stockholm och har funnits sedan 1642 men har inte alltid sett ut exakt som idag eftersom platsen har fått byggas om några gånger och då också en lite mer modern stil. Senaste ombyggnaden ägde rum på 30-talet vilket var ett bra tag sedan vilket har resulterats till att slussen idag är sliten vilket innebär att slussen kommer behöva byggas om från grunden och tror sig vara färdigställt 2022. När nya slussen är färdigställt så kommer det finnas fler mötesplatser, vara enklare att ta sig fram för de som går, använder sig av kollektivtrafiken eller cyklar samt bättre vattenledning. Idag anses slussen som en vanlig mötespunkt men mycket har hänt på slussen sedan 1600-talet och det finns en hel del roliga fakta om slussen.Slussen har blivit en mötesplats för många Otroligt mycket folk tar sig förbi slussen dagligen. Många åker igenom slussen för att ta sig till arbete och skola. Kanske ska man möta upp någon och bestämmer sig för att slussen är en bra plats för detta eller så ska man besöka något ställe som ligger intill slussen. 30 000 bilister åker igenom slussen dagligen, 270 000 tunnelbana resenärer åker igenom slussen dagligen, 26 000 cyklister cyklar genom slussen dagligen, 23 000 går genom slussen dagligen och 60 000 personer åker med en stadsbuss som går förbi slussen dagligen. Mycket folk passerar alltså slussen varje dag.

Södermalm

Ungefär 350 år innan slussen fanns så fanns det en annan sluss som låg något närmare Södermalm än där slussen ligger idag. Där drog man då in fartyg som skulle ut och in från Mälaren. Att arbeta med att dra in fartyg var något som många gjorde på den tiden för att på så sätt kunna försörja sina familjer. Den första slussen som fanns där slussen finns belägen idag var drottning Kristianias sluss. Slussen var då gjord av trä och man kunde åka igenom slussen fyra gånger om dagen. Det fanns även en brygga där man kunde gå om man skulle passera slussen. Bryggan kunde man gå över på samma tider som slussen öppnades upp för båtarna vilket alltså var fyra gånger om dagen.1931 började bygget för Carl Johan slussen och den stod sedan klar 1935. Slussen var då 75 meter lång och 10 meter bred vilket innebar att det var en sluss som var längre än vad slussarna hade varit tidigare men ungefär lika bred och djup som slussen som hade funnits där innan Carl Johans slussen vilket var Polhem slussen som hade byggts mellan 1744 – 1755.

Carl Johan

Då det var ett tag sedan som slussen byggdes om så har den blivit sliten vilket har resulterat till att slussen nu håller på att byggas om. Bygget på nya slussen påbörjade 2016 och har i dagsläget inget officiellt namn så det återstår att se vad man kommer att få kalla den nya slussen. Slussen beräknas just nu att bli klar 2022 och kommer då vara 90 meter lång och 12 meter bred.

Du kanske också gillar…

© 2021 Slussens Framtid