Klöverbladet är fortfarande en trafikkonstruktion som fungerar väl. Platsen innehåller rörelse, ljus spännande utrymmen som kan användas bättre, public spaces, och originalitet. Stockholms charm, söders charm, och fördelarna med Slussen som gör att detta kan fungera även i framtiden. Vi skulle kunna fortsätta Sofo och upprustningen på söder med verksamheter, musik, konst och stor form för alla generationer, Slussen är en oslipad diamant.
 
Stockholms Sluss, lika viktig som Strömmen på andra sidan, värme gemyt och humor!
 
Vid vattnet kan vi har ett litet biblioteksannex istället för Garage och smuts hela vintern. Vi kan ha en skridskobana på Karl Johans plats eller ytan ovanför Slussningen, koncertscen för olika musiksmaker även på övre däck, ett inglasat torg på vintern med en vinterträdgård, cafe och world press.

Ljus i vackra färger och projektioner på ytorna mot Slussningen, fontäner i ljus med energisnål teknik, och grönska, temporära utställningar och en resturang i den övre runda byggnaden.

Guggenheims vid Slussen i skymning. Musik för alla generationer och en sill och strömmings- restaurang, eller fik vid vattnet. 

 foto: Clara Von Rettig copywright

Vi kan rusta Slussningen mycket mer känsligt och försiktigt, och låta vattnet som måste rinna ut
komma ut vid Södertälje kanal vid ön Maren istället, samt vid Hammarby kanal.
 
Bygger man vid Slussen någonstans så går det att använda bergrummet under SL som garage, eller p- platser.
 
Clara v Rettig ljusarkitekt, konstnär.
Tidigare arbeten: Globen i ljus, Hötorghusen i ljus, med upprustningar i Klara kvarteren.