SLUSSEN mina vänner!

Vi måste rädda Slussen! Det är ännu inte försent. Slussen i Stockholm som Du säkert varit vid. Åkt under med båt. Åkt upp i Katarinahissen och åkt ned. Kört bil utifrån och kommit mitt i. Gått ned i Tunnelbanan flera våningar. Gått upp, köpt jordgubbar på torget där. Gått upp i backen mot Götgatan till den absolut godaste glassen som fanns. Det var samma affär som flyttade på tre ställen av Götgatan “Venetiansk glass” med blåbär- och bananglass i ett italienskt unikt recept.

Slussen är som en underbar klocka. Det är så många kugghjul. Till och med Le Corbusier gratulerade oss på 1930-talet – en av funktionalismens fäder. Han såg den oerhörda möjligheten som vi skapat till oss – en mittpunkt att mötas vid. (obs! Den som arbetar för “reformvänlig konservatism” måtte förstå att vi ska få behålla Slussen – som den är – med god restaurering och med viktig omfördelning av trafiken. Kära lyssna på oss!)

 Slussen är mer fantastisk än det fantastiska Eiffeltornet i Paris. Slussen kan Du gå ned i, gå upp i, åka båt i mötas i, gå från olika ställen och komma vidare med. Till Slussen åker Du om Du vill nå Djurgården med färjan. Till Slussen åker Du om Du vill fara ut på landet med buss. Eller vandra upp i bergen på Söder. Slussen går inte att undvara! Och denna fantastiska konstruktion som vi har fått med vårt arv – som sitter långt in i ryggmärgen –den är vårt Kulturarv!

Utan Slussen skulle vi dö! Hela vårt liv skulle försvinna, som om tiden skulle slukat allt.Vi måste rädda Slussen, rädda vår största funktionella levande skulptur! Var med min vän! Ge inte upp! Varenda tid och sekin är värd det!

Låt oss inte förstöra det som är så vackert och mycket mer än det vackra Eiffeltornet!

Säg nej så fort Du kan!

Säg ja till en mycket god restaurering! Låt Slussen bli kvar mina vänner! Gör allt, för dessa skapare nedan, som skapat Slussen så vacker och unik! Och aldrig mera byggd:

Yngve Larsson född 1881, stadsbyggnadsborgarråd Stockholm, arbetade för Slussen från 1924 -1946.Tage William-Olsson född 1888, arkitekt, arbetade för Slussen från 1928.

Holger Blom född 1906, arkitekt och landskapsarkitekt arbetade för Slussen från 1930.

Gösta Lundborg född 1898, byråingenjör, ledaren för utredningsarbetet vid “1930-års Trafikkommitté”, arbetade för Slussen från 1929. Den fina kommittén som skapade Slussen tillsammans med många fler inspiratörer.

 
Konst- och litteraturkritiker Alja Skirgård, Österlen 2010-03-27